Večernji list - Arsen Dedić ostavio publiku bez daha

22.Kolovoz.2004, 09:46 admin

"Dobra ti večer mati moja" zapjevala je klapa Teuta na pozorinci šibenskog Trga Republike Hrvatske, između katedrale Sv. Jakova i renesansne Gradske vijećenice, označavajući početak još jednih starih večeri Dalmatinske šansone.

Izborom skladbi organizatori festivala su sedmi put dokazali publici, koja se i ove godine borila za kartu više, kako Dalmatinska šansona ima ono nešto što istinski izražava njezinu formu i orijentaciju.
To nam je potvrdio i Arsen Dedić, koji kao poseban gost nije programski najavio što će otpjevati, već je do posljednjeg trenutka držao publiku na "ledu", a potom ih ostavio bez daha.

- Dalmatinska šansona napravila je dva bitna koraka: jedan je korak natrag, približavajući se svom izvoru, a drugi je korak naprijed jer je istovremeno na svom ušću - poetično je kazao Arsen.
Ivo Pattiera je otpjevao "samo noćas pjesmom vas ljubim", pa organizatorima opraštamo i ovogodišnje male tehničke nedostatke - primjerice, Mucalu nije radio mikrofon. Novost ovogodišnjih šansona je to što ona nije bila samo dalmatinska, pa je sopranistica Nera Gojanović otpjevala pjesmu poznate francuske šansonjerke Edit Piaf "La vie en rose", klapa Skradinke "Ave Maria no morro" i sl.
U publici je uz dr. Adriana Cellestonea, ravnatelja Sveučilišne bolnice u Padovi, Giancarla Galana, predsjednika regije Venetto, bio i Hrvoje Čapin, Amerikanac podrijetlom iz Hrvatske, vlasnik tvornice stimulativnih lijekova među kojima je i libido.

Antonija Mrša

Šansona 2023