Vjesnik - Velika pobjeda Harija Rončevića

11.Kolovoz.2003, 09:48 admin

Ovogodišnje, šesto izdanje Dalmatinske šansone ostat će u pamćenju po cijelom nizu izvrsnih novih pjesama koje su se s pozornice ispred katedrale svetog Jakova mogle čuti u drugoj, završnoj večeri festivala – Večeri novih skladbi.

U poplavi lakoglazbenih nota i "ad hock" unificiranih festivala kakvi se godinama nude, šibenski festival ostvario je značajan pomak naprijed u postizanju kvalitete, posebice u skladateljskom dijelu koje je i ove godine došao do izražaja.

Organizator Dalmatinske šansone, Koncertna agencija koju vode Dušan Šarac i Branko Viljac, ove je godine nesumnjivo odabrala kvalitetne pjesme o kojima će se još čuti. Neno Belan u pratnji klape More prvi je put bio na šibenskom festivalu, a publiku je osvojio možda najboljom pjesmom u svojoj karijeri – »Srce od leda«, koja je njegovo autorsko djelo. Klapa More iz Šibenika stari je znanac ovog festivala, no ove godine, osim što je bila pratnja mnogim pjevačima u obje festivalske večeri, predstavila se samostalnim uratkom, pjesmom »Vaja jubit« za koju je tekst napisao Dušan Šarac.

Brzi ritam, odlični stihovi i zanimljiva interpretacija članova klape More, odlike su pjesme kojoj predviđamo dugi vijek, kao i pjesmi »Djetelina s četiri lista« koju je napisao Arsen Dedić, a otpjevao Mucalo. Izvrstan Arsenov tekst i originalna Mucalova interpretacija garancija su za dobru »pismu« o kojoj će se još čuti.
Kada je na pozornicu izašao mladi šibenski pjevač i student treće godine Akademije dramskih umjetnosti Šime Bubica, publika je došla na svoje pokazavši ovom debitantu, koji se upustio u pjevačke vode, koliko cijeni njegove glasovne mogućnosti koje je mladić očito naslijedio od svog oca, poznatog pjevača klape Šibenik i Masline, Branka Bubice.

Šime Bubica otpjevao je »Zaludu strpljenje« za koju je glazbu i tekst napisao Igor Brešan, a pjesmu je aranžirao Remi Kazinoti. »Zaludu strpljenje« pjesma je koju je Bubica izveo uz dozu glume i zaradio gromoglasni pljesak publike. Pjevač se raširenih ruku prepustio valu emocija pa je s pozornice otišao tek kada je voditelj Oliver Mlakar došao najaviti sljedećeg izvođača. S posebnom pažnjom publika je dočekala Lvkya i klapu Iskon čija je prošlogodišnja pjesma »Ti si more« jednoglasnom ocjenom šest radijskih postaja proglašena najizvođenijom šansonom s prošlog festivala. Ovoga puta Lvky i Iskon pjevali su pjesmu »Nevera« i ponovno su se potvrdili kao izvođači koji znaju odabrati pravu pjesmu, u čemu je uspjela i klapa Teuta iz Šibenika koja je izvela »Ne živi se od arije«. Nastup ansambla Bonaca iz Šibenika koji je izveo pjesmu »Život je moj odrišen brod«, popraćen je burnim pljeskom, što i ne čudi kada se zna da ovaj ansambl, kojeg godinama uspješno vodi Ivo Mikuličin, publici daje sve redom kvalitetna djela.

Jadranka Klisović

Šansona 2023