Večernji list - Nezaboravan glazbeni užitak

20.Kolovoz.2002, 09:49 admin

Kada je prije pet godina nekoliko zaljubljenika u izvornu dalmatinsku pjesmu odlučilo iz zaborava izvuči dalmatinsku rič i pismu, malo je tko vjerovao u njihov trud.

No već nakon prvog festivala nazvanog dalmatinske šansone bilo je jasno da Šibenik neće tako lako pustiti ono što mu je itekako priraslo srcu - šansonu. Taj glazbeni izraz, koji je proteklog desetljeća bio zatomljen pod ispraznom trendovskom glazbom, osvojio je i razgalio srca Šibenčana i svih onih koji ljube takvu pismu .

Petu godinu zaredom ovaj je festival, na kojem mahom nastupaju najpoznatija glazbena imena, postao sinonim kvalitete i neprijeporne vrijednosti. Tijekom dviju festivalskih Večeri starih skladbi, gdje su posjetitelji uživali u dobrom poznatim pjesmama u nadahnutim izvedbama izvođača, i Večeri novih skladbi, koja je donijela skladbe duga trajanja, ovaj je festival još jednom potvrdio svoju prepoznatljivost i ugled.


Organizator Dalmatinske šansone, Koncertna agencija koju vode Dušan Šarac i Branko Viljac, ove je godine nesumnjivo odabrala kvalitetne pjesme o kojima će se još čuti. Neno Belan u pratnji klape More prvi je put bio na šibenskom festivalu, a publiku je osvojio možda najboljom pjesmom u svojoj karijeri – »Srce od leda«, koja je njegovo autorsko djelo. Klapa More iz Šibenika stari je znanac ovog festivala, no ove godine, osim što je bila pratnja mnogim pjevačima u obje festivalske večeri, predstavila se samostalnim uratkom, pjesmom »Vaja jubit« za koju je tekst napisao Dušan Šarac.

Brzi ritam, odlični stihovi i zanimljiva interpretacija članova klape More, odlike su pjesme kojoj predviđamo dugi vijek, kao i pjesmi »Djetelina s četiri lista« koju je napisao Arsen Dedić, a otpjevao Mucalo. Izvrstan Arsenov tekst i originalna Mucalova interpretacija garancija su za dobru »pismu« o kojoj će se još čuti.
Kada je na pozornicu izašao mladi šibenski pjevač i student treće godine Akademije dramskih umjetnosti Šime Bubica, publika je došla na svoje pokazavši ovom debitantu, koji se upustio u pjevačke vode, koliko cijeni njegove glasovne mogućnosti koje je mladić očito naslijedio od svog oca, poznatog pjevača klape Šibenik i Masline, Branka Bubice.

Šime Bubica otpjevao je »Zaludu strpljenje« za koju je glazbu i tekst napisao Igor Brešan, a pjesmu je aranžirao Remi Kazinoti. »Zaludu strpljenje« pjesma je koju je Bubica izveo uz dozu glume i zaradio gromoglasni pljesak publike. Pjevač se raširenih ruku prepustio valu emocija pa je s pozornice otišao tek kada je voditelj Oliver Mlakar došao najaviti sljedećeg izvođača. S posebnom pažnjom publika je dočekala Lvkya i klapu Iskon čija je prošlogodišnja pjesma »Ti si more« jednoglasnom ocjenom šest radijskih postaja proglašena najizvođenijom šansonom s prošlog festivala. Ovoga puta Lvky i Iskon pjevali su pjesmu »Nevera« i ponovno su se potvrdili kao izvođači koji znaju odabrati pravu pjesmu, u čemu je uspjela i klapa Teuta iz Šibenika koja je izvela »Ne živi se od arije«. Nastup ansambla Bonaca iz Šibenika koji je izveo pjesmu »Život je moj odrišen brod«, popraćen je burnim pljeskom, što i ne čudi kada se zna da ovaj ansambl, kojeg godinama uspješno vodi Ivo Mikuličin, publici daje sve redom kvalitetna djela.

Danijela Ana Morić

Šansona 2023

 • Natječaj 2023
  •  

   Prodaja ulaznica

   Ulaznice za Večeri dalmatinske šansone možete nabaviti online na Croatia Tickets

    

    

    

    

   Zlatni sponzor festivala 24. Večeri dalmatinska šansone Šibenik 2021.